7 Haziran 2013 Cuma

Hemoroit

Hemoroit Nedir


Hemoroit, makattan dışarıya sarkan atar ve toplardamar ve bağ dokusu yumrularıdır. Hastalar için sorunlu hale geldikleri zaman ise şişme ya da iltihaplanma gösterdikleri dönemdir. İç hemoroitler genellikle ağrıya neden olmaz sadece kanamaya sebep olurlar, dış hemoroitler ise oldukça ağrılı bir rahatsızlıktır. İç ve dış olarak ikiye ayrılan hemoroit, iki evrede meydana gelmektedir. Makat kanalında yer alan dişli çizginin altında kalan hemoroitlere dış hemoroit adı verilirken, iç hemoroitlerde 4 evre bulunmaktadır. Birinci evrede dışarıya sarkma yoktur, ikinci evrede ise hemoroit dışarı doğru sarkar ve kendiliğinden içeri girer, üçüncü evrede hemoroit dışarı sarkar ve elle itme yoluyla içeri girer, dördüncü ve son evrede ise hemoroit dışarı sarkar ancak elle itme yoluyla dahi içeri girmez.


Hemoroit Sorunu


Hemoroit sorunu, makatta ağrı, kaşınma, kızarıklık, akıntı, şişkinlik gibi rahatsızlıklarla huzursuzluk yaratır. Kırmızı renkte kanamaya neden olan hemoroit, ileri evrelerde daha büyük sorunlara yol açabilirler. Oldukça ağrılı olan dış hemoroitler, iç hemoroitlerde iltihaplanma ile belirti vermektedir. Hemoroite neden olan sebepler arasında; ishal, kabızlık, bisiklet, ata binme gibi sporlar, yetersiz beslenme, şişmanlık, gebelik, uzun süreli oturarak yaşama gibi nedenler yer almaktadır. Böyle bir sıkıntınız olduğunda, bir hekime görünmenizde yarar olacaktır. Hemoroit muayenesi, bağırsak ve makat hastalıkları ile uğraşan cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.


Hemoroit Tedavi Yöntemleri


Hemoroit tedavisinde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır; öncelikle lif yönünden zengin bir beslenme programı uygulayabilirsiniz. Sıcak su içine oturarak banyo yapmak da bu konuda oldukça yardımcı olacaktır. Kortizon ve çinko içerikli kremler kullanarak tedaviyi destekleyebilirsiniz. Bu tip önlemlerle geçmeyen hemoroit problemleri, uzman cerrahlar tarafından boğma girişimi ya da bipolar elektrik akımı yöntemi ile yakılarak ya da bant yardımıyla ortadan kaldırılabilir. En son çare olarak başvurulan ameliyatlar, yine bağırsak ve makat hastalıkları ile uğraşan uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Anestezi ve narkoz altında yapılan ameliyatlarda ultrasonik dissektör ve damar mühürleme cihazları ile hemoroit alımı gerçekleştirilmektedir. Eğer hemoroit probleminiz varsa, evde önlem almaya çalışmadan önce mutlaka bir uzman doktora danışmanızda yarar var.



Hemoroit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder